Wat is happybouwen.be?
Happybouwen.be verzamelt (ver)bouwervaringen van bouwers en verbouwers. Aannemers, schilders, interieurbouwers, schrijnwerkers, loodgieters, ... worden er door (ver)bouwers geëvalueerd op basis van kwaliteit, prijs, planning, communicatie en nazorg via een puntensysteem. Net zoals Tripadvisor.be dit voor hotels doet of Resto.be voor restaurants. Zowel toekomstige (ver)bouwers als vakmensen halen hun voordeel uit de site: (ver)bouwers leren uit de aanpak en ervaringen van andere (ver)bouwers, vinden gemakkelijker een geschikte aannemer voor hun bouwproject en aannemers komen op een hogere positie in de zoekmachine van de website naarmate ze meer evaluaties krijgen en een hogere HB-score.
Zijn deze beoordelingen wel betrouwbaar?
Beoordelaars worden eerst gecontroleerd vooraleer evaluaties worden gepubliceerd. Er gebeuren een paar controles. Er wordt nagegaan of de persoon die een evaluatie nalaat wel werkelijk is wie hij/zij zegt te zijn. In de mate van het mogelijke wordt er ook gecontroleerd of de beoordelaar geen familiale of professionele banden heeft met het geëvalueerde aannemingsbedrijf. In geval van twijfel wordt een bewijs van de samenwerking met de aannemer (een offerte, een factuur, etc). gevraagd. Ondanks deze controles kan Happybouwen.be echter de authenticiteit en accuraatheid van een evaluatie niet garanderen.
Kan ik juridische problemen krijgen door een beoordeling te laten?
Happybouwen.be werd gemaakt in samenwerking met een gereputeerd advocatenkantoor, gespecialiseerd in deze materie. Voor zover u werkelijk met de aannemer die u evalueert hebt samengewerkt, u een waarheidsgetrouwe ervaring weergeeft en dit indien nodig kunt bewijzen (met bv offertes of facturen), dan kunt u hierdoor geen problemen krijgen. Eveneens is het belangrijk uw persoonsgegevens correct doorgeeft aan Happybouwen.be. Zoals hieronder toegelicht kan u als rechtmatige gebruiker van de website anoniem tov de buitenwereld blijven.
Waarom en door wie werd deze website gelanceerd?
Happybouwen.be werd, in zijn vrije tijd, opgericht door Dries. Hij ondervond aan den lijve wat de gevolgen zijn als je niet met een goede aannemer werkt. Dries wilde vanuit zijn negatieve ervaringen een positieve ervaring creëren voor toekomstige (ver)bouwers. Dat kan alleen als je op voorhand weet of het bouwbedrijf waarmee je in zee gaat de goede referenties heeft en deze zelf kan checken. Zo werd Happybouwen.be geboren: een website waar je een aannemer, schilder of loodgieter kan vinden waarover vorige (ver)bouwers tevreden waren, waar je beoordelingen kunt lezen, en ervaren (ver)bouwers op anonieme wijze kunt contacteren voor extra vragen. Kortom, een site waarmee bouwnachtmerries kunnen vermeden worden.
Ik wil anoniem blijven, kan dat?
Op happybouwen.be kan elke rechtmatige gebruiker verkiezen om anoniem te blijven. Enkel de gebruikersnaam (die de gebruiker volledig vrij kiest) wordt op de website gepubliceerd. Voor het overige worden uw naam, voornaam, persoonlijk email adres en telefoonnummer worden onder geen beding gepubliceerd en worden enkel gebruikt voor de werking van Happybouwen.be . Bezoekers van Happybouwen.be kunnen gebruikers die een eerdere evaluatie gepost hebben contacteren. Dit verloopt via Happybouwen.be zonder dat uw email adres kenbaar gemaakt wordt. Enkel indien u reageert op zulke contactname/ reactie via email, dan maakt u logischerwijze aan de andere gebruiker uw email adres kenbaar. In geval u uw (negatieve) beoordeling op beschrijvende wijze motiveert, dan moet uw pseudo gelijk zijn aan uw echte naam (of minstens de eerste letter van uw voornaam en uw familienaam). Dit omwille van het feit dat het kan gebeuren dat Happybouwen.be een aannemer recht van antwoord moet toestaan. In dit geval moet de aannemer in kwestie weten over welk project het gaat. Dit kan pas indien u werkelijke naam gepubliceerd wordt met de beoordeling.
Ik vind de aannemer die ik wil beoordelen niet terug, wat nu?
De database van aannemers wordt door de gebruikers van Happybouwen.be aangemaakt en aangevuld. Indien een aannemer nog nooit in het verleden werd geëvalueerd, dan zitten zijn gegevens waarschijnlijk nog niet in onze database. Selecteer de optie "Aannemer toevoegen" in het linker menu en vul de gegevens van je aannemer in. Direct erna kun je een evaluatie voor deze aannemer aanmaken conform de gebruiksvoorwaarden.
Kan iedereen een aannemer toegevoegen op happybouwen.be?
Ja, elke bezoeker kan een aannemersprofiel aanmaken op voorwaarde dat hij gebruik maakt van een niet-anoniem email adres (bv voornaam.achternaam@domeinnaam.com). Het bestaan van de aannemer wordt wel gecontroleerd alvorens zijn gegevens en evaluaties worden gepubliceerd. Voor meer informatie hierover, verwijzen we naar de gebruiksvoorwaarden.
Hoe worden de scores van de aannemers berekend?
De Happybouwen score (of kortweg de "HB score") is een gemiddelde totaalscore van alle evaluaties van de aannemers die automatisch berekend wordt op grond van de geplaatste individuele quoteringen door hun klanten-gebruikers. Twee elementen worden in rekening gebracht : de periode waarin het project werd uitgevoerd en de prestatie van de aannemer op de verschillende evaluatiecriteria. Minder goedeaannemers kunnen zich verbeteren, goede aannemers kunnen slechter worden. Vandaar speelt de tijd mee in de berekening van de gemiddelde scores. Deze scores zijn de berekening van een gewogen gemiddelde waarbij de evaluaties van de laatste twaalf maanden het zwaarste doorwegen. Elk jaar na de eerste twaalf maanden wordt het gewicht van een oudere evaluatie kleiner. Na zeven jaar telt een evaluatie geheel niet meer mee voor de berekening van het gemiddelde. Elk van de criteria (algemene waardering, kwaliteit, prijs, planning, communicatie, orde en netheid, nazorg) krijgt een verschillend gewicht in de berekening van de totaalscore (bijvoorbeeld, algemene waardering heeft een hoger gewicht dan orde en netheid).
Mijn beoordeling staat niet online, hoe komt dat?
Dat kan, omwille van een aantal redenen. Ten eerste wordt elke beoordelaar en door hem aangereikte evaluatie eerst gecontroleerd in het licht van de naleving van onze gebruiksvoorwaarden alvorens ze online wordt geplaatst. Daarnaast kan Happybouwen.be beslissen de eerste evaluatie(s) van een aannemer niet online te plaatsen totdat er meerdere evaluaties zijn die een representatief beeld vormen van de werkwijze van de aannemer; dan wel om de bezoekers te waarschuwen met volgende boodschap: “Minder dan 5 reviews kan een vertekend beeld geven”.
Happybouwen.be wordt gesponsord door bouwbedrijven, kan dat wel?
Een website bouwen en onderhouden kost geld. Hiervoor heeft Happybouwen.be inkomsten nodig. Met elke sponsor wordt expliciet overeengekomen dat de sponsoring geen invloed kan hebben op de gebruikersinhoud en de score van aannemers. Meestal echter zijn de bedrijven die bereid zijn dit initiatief te sponsoren gekend om hun kwaliteit en hebben ze aldus geen "schrik" om op Happybouwen.be geëvalueerd te worden. Enige gepubliceerde reclame (bijv. click-button banner) voor zulke sponsor op Happybouwen.be wordt gescheiden gehouden van de gebruikersinhoud op het forum en is duidelijk visueel herkenbaar (bijv. door aanduiding “adv.” of “advertentie”).
VOOR AANNEMERS : Ik ben niet akkoord met een beoordeling, wat moet ik doen?
Als aannemer kunt u representatieve eigen ervaringen en/of meningen van één of meerdere tevreden of ontevreden gebruiker(s) op onze website niet zonder meer contesteren. Happybouwen.be is immers geen betrokken partij in de uitvoering en dienst na verkoop van (ver)bouwprojecten. Elke aannemer is echter volledig vrij om voor verdere dialoog rechtstreeks met deze gebruiker(s) in contact te treden, dit kan via de individuele contact-button bij elke evaluatie of uiteraard ook buiten onze website om. Denkt u echter dat iemand, ondanks de controles, misbruik maakt van deze website met fictieve evaluaties, laat het ons dan weten. We kunnen onderzoeken of de beoordelaar wel degelijk met u gewerkt heeft. U dient hiervoor eerst de in de specifieke gebruiksvoorwaarden beschreven klachtenprocedure te volgen.
Aannemer wijzigen   Gebruiksvoorwaarden   Over happybouwen.be   Sitemap   Copyright 2019 Offrea